Alergia alimentară este în creștere în ultimii ani.
Cei mai comuni declanșatori ai alergiei alimentare sunt oul, laptele de vacă, arahidele, nucile, susanul, soia, grâul, peștele și fructele de mare. Cu toate acestea, aproape orice aliment poate provoca o reacție alergică, inclusiv fructele.
Reacțiile alergice la alimente variază de la ușoare până la severe. Simptomele ușoare până la moderate ale alergiei alimentare includ umflarea feței, a buzelor și / sau a ochilor, urticarie, dureri abdominale și vărsături.
Reacțiile alergice severe (anafilaxia) afectează respirația și inima și, prin urmare, pot pune viața în pericol. Majoritatea deceselor datorate anafilaxiei pot fi prevenite prin măsuri atente de evitare a alergenului alimentar și administrarea imediată a unui autoinjector de adrenalină (epinefrină).
Majoritatea alergiilor alimentare la copii nu sunt severe și pot fi „depășite” cu timpul. Alergiile la alune, nuci, semințe și fructe de mare sunt mai puțin susceptibile de a se remite și tind să persiste pe tot parcursul vieții.



Reacțiile adverse la alimentele care nu sunt alergii includ intoleranțele alimentare, reacțiile toxice, intoxicațiile alimentare, deficiențele enzimatice, aversiunea alimentară sau iritații datorita contactului cutanat cu anumite alimente. Aceste reacții adverse sunt adesea confundate cu alergia alimentară, dar nu provoacă anafilaxie.
Studii recente au arătat că introducerea întârziată a alimentelor solide la bebeluși (după vârsta de 12 luni) poate crește posibilitatea de a dezvolta alergii alimentare. Prin urmare, este recomandat acum ca alimentele solide să fie introduse bebelușilor în jur de 6 luni, dar nu înainte de 4 luni, pentru a ajuta la prevenirea dezvoltării alergiilor alimentare.
Medicul alergolog efectuează teste cutanate sau din sange care ajută la identificarea sau excluderea potențialilor declanșatoari ai alergiilor alimentare. Uneori este necesară o provocare supravegheată medical cu alergenul alimentar pentru a confirma sau exclude alergia alimentară.
Evitarea alimentelor în alergia alimentară trebuie recomandata doar de medicul alergolog, pentru a preveni malnutriția și alte complicații, cum ar fi aversiunea alimentară.