Alergia apare atunci când o persoană reacționează la substanțele din mediu care în mod normal sunt inofensive pentru majoritatea oamenilor. Aceste substanțe sunt cunoscute sub denumirea de alergeni; cei mai frecvenți alergeni sunt acarienii din praful de casă, epiteliilor animalelor de companie, polenul, insectele, mucegaiurile, alimentele, medicamentele.
Atopia este tendința genetică de a dezvolta boli alergice. Atunci când persoanele atopice sunt expuse la alergeni pot dezvolta o reacție imună care duce la inflamație alergică.
Ce se întâmplă când aveți o reacție alergică?
Atunci când o persoană alergică la un anumit alergen intră în contact cu acesta, apare o reacție alergică.
Când alergenul (cum ar fi polenul) intră în organism, declanșează producerea de anticorpi. Anticorpii se atașează de mastocite. Când polenul intră în contact cu anticorpii, mastocitele răspund prin eliberarea de histamină. Atunci când eliberarea de histamină se datorează unui alergen, inflamația rezultată (roșeață și umflături) este iritantă și incomodă.
Reacții similare pot apărea la unele substanțe chimice și aditivi alimentari. Cu toate acestea, dacă nu implică sistemul imunitar, ele sunt cunoscute ca reacții adverse, nu alergii.
Ce zone ale corpului pot fi afectate?
Persoanele afectate de alergii prezintă diferite simptome, în funcție de alergen și de calea de pătrundere în organism. Reacțiile alergice pot implica mai multe părți ale corpului în același timp.
Nas, ochi, sinusuri și gât
Când alergenii patrund pe cale respiratorie, eliberarea de histamină determină producerea de mucus cu edem și inflamație. Aceasta provoacă apariția pruritului nazal, stranutului și a rinoreei. De asemnea poate sa apară hiperlacrimație, eritem ocular și durere în gât.
Plămâni
Astmul poate fi declanșat în timpul unei reacții alergice cu apariția simptomatologiei de tuse seacă, dispnee, wheezing, constricție toracică.
Digestiv
Cei mai frecvenți alergeni alimentari de obicei includ arahide, fructe de mare, produse lactate și ouă. Alergia la laptele de vacă la sugari poate provoca eczeme, astm, colici și manifestări digestive ca dureri abdominale, greață, vărsături. Unii oameni nu pot digera lactoza (zahărul din lapte). Intoleranța la lactoză provoacă afecare digestivă, dar nu trebuie confundată cu alergia.
Cutanat
Problemele cutanate cele mai frecvente care pot fi declanșate de alergie includ dermatita și urticaria.
Majoritatea reacțiilor alergice sunt ușoare până la moderate și nu provoacă probleme majore. Cu toate acestea, un număr mic de persoane poate prezenta o reacție alergică severă numită anafilaxie, care necesită medicație imediată pentru salvarea vieții. Alergenii care pot provoca anafilaxia includ alimente, insecte și medicamente. Persoanele cu alergie severă ar trebui să aibă un plan de acțiune pentru anafilaxie.
Evitarea sau minimizarea alergenilor se bazează pe identificarea cauzei alergiei și luarea de măsuri pentru reducerea expunerii la alergen. De exemplu, reducerea acarienilor din praful de casă poate ajuta la reducerea simptomelor la persoanele care sunt alergice la acarieni.